Menu
A+ A A-

ΡΑΔΙΟ ENERGY - ΑΡΘΡΑ - ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ.

Ερυθρός Σταυρός / Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών

Το 2011, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Στα

υρού, συμπλήρωσε τα  80  χρόνια  αδιάκοπης κοινωνικής  και  ανθρωπιστικής  προσφοράς.
Σκοπός  της  ιδρύσεώς  του  υπήρξε  η  καταφανής  έλλειψη  ανδρικού  εθελοντικού  προσωπικού  στον  Ελληνικό  Ερυθρό  Σταυρό  και  η  στελέχωση  πάρα  πολλών  υπηρεσιών  και  αποστολών  στην  ελληνική  ύπαιθρο,  όπου  ήταν  ακατάλληλη  η  χρησιμοποίηση  του  γυναικείου  εθελοντικού  δυναμικού.

Το  1936, μετονομάστηκε  σε Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του  Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού. Το  2006, σε Σώμα  Εθελοντών  Σαμαρειτών  και  Διασωστών του  Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού, και το 2008,  μετονομάστηκε  σε Σώμα  Εθελοντών  Σαμαρειτών,  Διασωστών  και  Ναυαγοσωστών του  Ελληνικού  Ερυθρού  Σταυρού, περιλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο όλες της Σχολές και Ειδικότητες που το απαρτίζουν.

Ερυθρός Σταυρός / Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στελεχώνεται από νέους κυρίως, άνδρες και γυναίκες με όριο ηλικίας εγγραφής, από 17 έως 45 ετών, Δραστηριοποιείται σε 40 πόλεις της Ελλάδος και αριθμεί περίπου 4,500 εν ενεργεία Εθελοντές (πρώτων βοηθειών, Διασώστες Γενικών Καθηκόντων, Διασώστες Αστικής Διάσωσης, Διασώστες Παραϊατρικής Διάσωσης, Διασώστες Τεχνικής Διάσωσης, Ναυαγοσώστες, Διεθνείς Ναυαγοσώστες, Επόπτες ασφαλείας Κολυμβητικών Δεξαμενών, Εκτιμητές Επικινδυνότητας Παραλίας Συνοδούς Διασωστικών Σκύλων, Ιατρούς, Εκπαιδευτές όλων των ειδικοτήτων και Ειδικούς Συνεργάτες).

Αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως αναφέρεται στα μητρώα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την ίδρυση του μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί πενήντα έξι χιλιάδες οχτακόσιοι (56.800) Εθελοντές ( Σαμαρείτες, Διασώστες, Ναυαγοσώστες) και πολίτες σε όλη την επικράτεια της χώρας μας.

Η Διεύθυνση του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών, έχει καθιερώσει αυστηρά κριτήρια σε όλους τους διαγωνισμούς Εθελοντών, για την απόκτηση του πτυχίου τους. Συγκεκριμένα η Διεύθυνση του Σώματος έχει πιστοποιηθεί με παγκόσμια πιστοποίηση ISO 9001:2008 ν την ανώτερη πιστοποίηση λειτουργίας που υπάρχει.

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι Εθελοντές Διασώστες και οι Εθελοντές Ναυαγοσώστες πέραν της εξειδικεύσεως τους, εκπαιδεύονται στα Μαθήματα :

* Ιστορία του Ερυθρού Σταυρού, Θεμελιώδεις Αρχές, Δεοντολογία

* Διεθνές Κίνημα, Έμβλημα, Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο

* Ιστορία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

* Ανατομία, Πρώτες Βοήθειες, Καρδιοναπνευστική Αναζωογόνηση

* Διοίκηση Ομάδων του Ερυθρού Σταυρού

* Καθήκοντα και Υποχρεώσεις του Υπεύθυνου Αποστολής

* Έρευνα και Διάσωση

* Αστική, Ορεινή, Εναέρια, και Θαλάσσια Διάσωση

* Αντιμετώπιση Τροχαίου Ατυχήματος

* Ειδικές Μεταφορές με Φορεία

* Οργάνωση και Λειτουργία Καταυλισμών

* Ψυχολογία στις Καταστροφές

Ερυθρός Σταυρός / Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών.

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι Εθελοντές Διασώστες και οι Εθελοντές Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εργάζονται καθημερινά σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, συμμετέχοντας σε πλήθος υπηρεσιών ή αποστολών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, όπως:

1. Κινητοποιούνται και επεμβαίνουν σε αποστολές έρευνας και διάσωσης Αγνοουμένων.

2. Κινητοποιούνται και επεμβαίνουν σε αποστολές αντιμετώπισης καταστροφών, θεομηνιών, επιδημιών, κ.λ.π.

3. Παρέχουν πρώτες βοήθειες σε πάσης φύσεως αθλητικούς αγώνες όπως : ποδοσφαιρικούς, κολυμβητικούς, ποδηλατικούς, δρόμου, rally, πυγμαχίας ιστιοπλοϊκούς, μπάσκετ, πόλο, καράτε, beach volley. κ.λ.π.

4. Παρέχουν πρώτες βοήθειες σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως υπαίθριες συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις κ.λ.π.

5. Εκπαιδεύουν και πιστοποιούν στις βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών, στην βασική Καρδιοναπνευστική αναζωογόνηση, κ.λ.π. μαθητές σχολειών, δασκάλους, μέλη συλλόγων, προσωπικό εργοστασίων, εταιριών, σωματείων, πολίτες.

6. Οργανώνουν ομιλίες, ημερίδες και εκδηλώσεις για τα τροχαία ατυχήματα, την ασφαλή κολύμβηση, την καθαριότητα των ακτών, την προστασία του

περιβάλλοντος τον εθελοντισμό, την διαχείριση καταστροφών, τις πρώτες βοήθειες κ.λ.π.

7. Συνεργάζονται με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, την Ελληνική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές, τον Ελληνικό Στρατό και άλλες κρατικές υπηρεσίες σε καταστάσεις ετοιμότητας, κινητοποίησης ή επέμβασης για την αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων.

8. Στελεχώνουν Παράκτιους σταθμούς πρώτων βοηθειών και ναυαγοσωστικής τους θερινούς μήνες και κινητές υγειονομικές μονάδες τις εορταστικές περιόδους των μαζικών εξόδων των κατοίκων των μεγάλων πόλεων, στις εθνικές οδούς.

9. Συμμετέχουν μαζί με τον στρατό, την αστυνομία και την πυροσβεστική σε μικτά περίπολα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για την προστασία των δασών.

10. Εκπαιδεύουν πολίτες και προσωπικό ξενοδοχείων και θαλάσσιων πάρκων στην ναυαγοσωστική και τις πρώτες βοήθειες και δημιουργούν Ναυαγοσώστες και επόπτες Ασφαλείας κολυμβητικών Δεξαμενών για τα ξενοδοχεία και τις παραλίες της Ελλάδος.

alt

Οι Εθελοντές μας, Σαμαρείτες, Διασώστες, Ναυαγοσώστες, Ιατροί, Εκπαιδευτές και Ειδικοί Συνεργάτες, βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο και μπορούν να κινητοποιηθούν οποιαδήποτε στιγμή και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί, στην Ελλάδα και στον Κόσμο.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης της Σχολής Πρώτων Βοηθειών (Σχολή Εθελοντών Σαμαρειτών) του Σώματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, είναι το πληρέστερο που υπάρχει στην χώρα μας σε επίπεδο εθελοντικών οργανώσεων παρόμοιου αντικειμένου και δράσης.

Οι Σχολές Πρώτων Βοηθειών του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ξεκινούν κάθε Οκτώβριο ενώ εγγραφές γίνονται όλο το χρόνο στο http://www.samarites.gr

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε δίωρα μαθήματα, κάθε Δευτέρα και Τετάρτη, (από 20:00 έως 22:00) με εξαίρεση τις πόλεις όπου οι εμπορικοί σύλλογοι διατηρούν τα καταστήματα ανοικτά εκείνες τις μέρες.

Συνολικά, η διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης είναι 500 ώρες.

Αναλυτικά: 100 ώρες Πρακτικής στα Τ.Ε.Π. των οικίων δημόσιων νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας, 250 ώρες Πρακτικής Απόκτησης Δεξιοτήτων και 150 ώρες Θεωρητική και Πρακτική Εκπαίδευση.

Η Σχολή Πρώτων Βοηθειών (Σχολή Εθελοντών Σαμαρειτών) προετοιμάζει τους επόμενους Εθελοντές Διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2008, πιστοποιημένο από την TÜV Rheinland Hellas για το σύνολο των παροχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευση.

alt

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ - Περιφερειακό Τμήμα Καβάλας

ΣΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ, ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ και ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ: Ελ. Βενιζέλου 37, 653 02 ΚΑΒΑΛΑ Τηλ. 2510.223.318

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση