Menu
A+ A A-

ΡΑΔΙΟ ENERGY - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΒΑΛΑ.

Ελλάδα, Καβάλα
04/01/2011
(ΑΠΕ – ΜΠΕ – του ανταποκριτή μας Βασίλη Λωλίδη)

Καβάλα – Απάτη πολλών χιλιάδων ευρώ στήθηκε σε βάρος οικοδόμων από τη Δράμα, την Καβάλα και την Ξάνθη

Ανάστατοι είναι εκατοντάδες οικοδόμοι στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης από την απάτη πολλών χιλιάδων ευρώ που στήθηκε σε βάρος τους από συγκεκριμένους εργολάβους. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με καταγγελίες που ερευνά η εισαγγελία Πρωτοδικών Ξάνθης, εισέπρατταν τμηματικά από τους οικοδόμους πολλές χιλιάδες ευρώ για καταβολή εργοδοτικών εισφορών (ένσημα) προς το ΙΚΑ χωρίς όμως ποτέ να τα αποδώσουν στον ασφαλιστικό οργανισμό.

Σύμφωνα με τις υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν υπογράψει και καταθέσει στα Σωματεία Οικοδόμων των τριών νομών οι εργαζόμενοι που έπεσαν θύματα αυτής της απάτης ξεπερνούν τα 450 άτομα, ενώ το συνολικό ύψος των χρημάτων που έχουν καταχραστεί ξεπέρνα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τις 500.000 €.

Τόσο ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης Φαρί Μπουδούρ όσο και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Δράμας Γιώργο Σαβρίδης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υποστηρίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα προκειμένου να δικαιωθούν και να αποκαλυφθεί η μεγάλη αυτή απάτη σε βάρος των συναδέλφων τους.

Ο κ. Σαβρίδης αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα εργολάβων και πολιτικών μηχανικών όπως του κ. Αθανασίου και του κ. Γυρίκη τους οποίους κατονομάζει ως του κύρους υπεύθυνους της απάτης που στήθηκε. Την ίδια ώρα αφήνει αιχμές σε βάρος υπαλλήλων των καταστημάτων του ΙΚΑ στη Χρυσούπολη και την Καβάλα τους οποίους κατηγορεί ότι συναινούσαν στη συμπλήρωση ψευδών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τους εργολάβους. Ο κ. Σαβρίδης τονίζει ακόμα ότι μέχρι σήμερα από τους νομούς Καβάλας και Δράμας οι οικοδόμοι που υπέγραψαν υπεύθυνες δηλώσεις ότι έπεσαν θύματα απάτης ανέρχονται σε εκατό περίπου άτομα. Σημειώνει επίσης ότι μόλις σήμερα επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και συνάδελφος από το Διδυμότειχο που έπεσα θύμα της ίδιας καλοστημένης παγίδας.

Από τη μεριά του ο κ. Μπουδούρ υπογραμμίζει ότι μέχρι τα Χριστούγεννα ο αριθμός των οικοδόμων που κατέθεσαν υπεύθυνες δηλώσεις φτάνει τους 320 ενώ κάθε μέρα ο αριθμός των εργαζομένων αυξάνεται. «Όσο το θέμα παίρνει δημοσιότητα τόσο περισσότεροι συνάδελφοι ξεπερνούν τους φόβους και τους ενδοιασμούς τους και έρχονται στο Σωματείο για να δηλώσουν πως έπεσαν θύματα απάτης» σημειώνει ο κ. Μποδούρ. Πάντως, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης υπογραμμίζει ότι σε αυτό το κύκλωμα εμπλέκονται περισσότεροι από δυο εργολάβοι και πολιτικοί μηχανικοί και σημειώνει πως ήδη ο φάκελος με όλες τις υπεύθυνες δηλώσεις έχει κατατεθεί στον εισαγγελέα, ενώ αναμένεσαι το επόμενο διάστημα να καταθέσουν και συμπληρωματικό φάκελο με περισσότερο στοιχεία.

Ως μια λύση ανάγκης, χαρακτηρίζει την αγορά ενσήμων, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας Κώστας Θεοδωρίδης, ο οποίος τονίζει ότι λόγω της μεγάλης μείωσης που υπάρχει στην οικοδομική δραστηριότητα οι «συνάδελφοι αναγκάζονται να καταφεύγουν στην αγορά ενσήμων μέσω εργολάβων με μειωμένες τιμές προκειμένου να έχουν αυτοί και οι οικογένειες του ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή να μπορούν να βγουν στο ταμείο ανεργίας».

Από τη μεριά του ο πολιτικός μηχανικός κ. Γυρίκης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υποστηρίζει ότι ουδεμία σχέση είχε με την αγορά ενσήμων και επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στον εργολάβο επιχειρηματία κ. Αθανασίου, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος ασχολούταν με την έκδοση των οικοδομικών αδειών και την επίβλεψη κατασκευής των σπιτιών. Να σημειωθεί πως ο κ. Γυρίκης έχει υποβάλλει μήνυση σε βάρος των κ. Σαβρίδη και Μπουδούρ για συκοφαντική δυσφήμηση.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση