Menu
A+ A A-

ΡΑΔΙΟ ENERGY - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΒΑΛΑ.

Δελτίο Τύπου
ΤΕΡΜΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ. ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

Μετά από πολύμηνους αγώνες, οι απολυμένοι της κλωστοϋφαντουργίας ΔΕΛΦΙΝΙ αποφασίσαμε να εκδώσουμε αυτήν την ανακοίνωση σαν μέσο διαμαρτυρίας και να γνωστοποιήσουμε στην τοπική κοινωνία ότι από τον περασμένο Μάιο και ενώ έχουμε επισκεφτεί και μιλήσει με όλους τους φορείς του νομού και το Υπουργείο Εργασίας αποσπώντας υποσχέσεις και δεσμεύσεις, δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.
Στη συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Εργασίας τον Οκτώμβρη, στην οποία παρευρέθηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές του Ν. Καβάλας και Δράμας, ο πρόεδρος του ΕΥΚ Καβάλας, εκπρόσωποι του ΟΑΕΔ Αθήνας και εκπρόσωποι των απολυμένων από τις επιχειρήσεις ΔΕΛΦΙΝΙ, ΣΚΑΡΗ και ΚΟΘΑΛΗ,  ο υφυπουργός κ. Κεκέρογλου δεσμεύτηκε ότι θα εντάξει τις τρείς επιχειρήσεις σε ειδικό πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ειδικό αποθεματικό κονδύλιο για έκτακτες περιπτώσεις  όπως ομαδικές απολύσεις. Το πρόγραμμα αυτό αφορούσε επιδοτούμενη εργασία με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για 36 μήνες. Δεσμεύτηκε ενώπιον των εργαζομένων ότι στο πρόγραμμα αυτό θα συμπεριλαμβάνονταν και οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, επειδή οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, κατά κοινή διαπίστωση, έχουν πολύ μικρή δυνατότητα πρόσληψης εργαζομένων. Μετά από αυτή τη δέσμευση του υφυπουργού, οι δήμαρχοι Καβάλας κ. Σιμιτσής  και Νέστου κ. Μιχαηλίδης, ανακοίνωσαν την δυνατότητα να απορροφήσουν ένα μεγάλο αριθμό απολυμένων από το ΔΕΛΦΙΝΙ και τον ΚΟΘΑΛΗ στις δημοτικές υπηρεσίες των δήμων Καβάλας και Χρυσούπολης αντίστοιχα. Ειδικότερα, ο κ. Σιμιτσής, τέσσερις(!) μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, δεσμεύτηκε ότι με την έναρξη του προγράμματος θα απορροφήσει 65 απολυμένους από 1/1/2011. Ωστόσο, στις συσκέψεις που ακολούθησαν μας ανακοινώθηκε ότι το μέρος του προγράμματος που  αφορούσε την πρόσληψη σε δημοτικές υπηρεσίες στην ουσία δεν μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον δεν υπάρχει το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο και ότι η μόνη προοπτική επί της ουσίας για απορρόφηση των απολυμένων είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μέσο των περιφερειακών αναπτυξιακών ολοκληρωμένων προγραμμάτων που όπως μας είπαν θα ψηφιστεί μέσα στην άνοιξη. Όπως όμως δήλωσαν οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών κλάδων, τόσο μέσα στη συνέλευση, όσο και μετά στα ΜΜΕ, είναι σχεδόν ανέφικτο να απορροφήσουν κάποιους από τους απολυμένους, λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
Θέτουμε λοιπόν το ερώτημα: Ο κ. Κεκέρογλου και οι δήμαρχοι που δεσμεύτηκαν δεν γνώριζαν τον νόμο;
H  κατάστασή μας είναι πολύ δύσκολη και σύντομα, όταν τα επιδόματα ανεργίας τελειώσουν για όλους, θα τεθεί ζήτημα επιβίωσης. Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που δόθηκαν. Γι ‘αυτό ζητάμε:
•Άμεση πρόσληψη σε δημοτικές υπηρεσίες για 36 μήνες.
Μέχρι την υλοποίηση αυτού του πρoγράμματος χρειάζεται:
•Παράταση του επιδόματος ανεργίας που να καλύπτει βασικές βιοτικές ανάγκες
•Απαλλαγή από τα τέλη για ρεύμα, νερό, τροφεία και εισιτήρια αστικού ΚΤΕΛ.
•Ρύθμιση για «πάγωμα» δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας.
•Δικαίωμα παραλαβής δωρεάν τροφίμων από το κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου
•Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους και ένσημα για όσους είναι άνω των 50 χρόνων, που η προοπτική εργασίας στις υπάρχουσες συνθήκες είναι ελάχιστη.
Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση, στους βουλευτές και στις δημοτικές αρχές του Νομού, ότι οι ανάγκες του κόσμου για δουλειά και αξιοπρεπή διαβίωση είναι πάνω από κάθε νόμο. Επίσης, ότι το Σύνταγμα στο οποίο ορκίστηκαν να υπηρετούν και αναφέρει ότι: "Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών" (άρθρο 22 του Σ.) είναι πάνω από κάθε νόμο. Γι αυτό τους καλούμε να λάβουν άμεσα γενναίες πρωτοβουλίες και να κάνουν πράξη τα αιτήματα μας, να κάνουν πράξη αυτά τα οποία δεσμεύτηκαν ενώπιον της κοινωνίας και αυτά για τα οποία εκλέχτηκαν. Αν ωστόσο δεν μπορούν να είναι συνεπείς σε αυτά, μπορούν να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους.

Επιτροπή Aπολυμένων ΔΕΛΦΙΝΙ

http://anergoi-kavalas.blogspot.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση